Historien om Gjøvik skofabrikk
 • AS Gjøvik Skofabrik (GS) ble etablert som et familieaksjeselskap i august 1916. Grunnleggeren av bedriften var Lars Onsrud. Bedriften produserte arbeids sko og vanlige herre/dame sko. Bedriften hadde eget garveri og et lite utsalg.
 • Fra 1940-1954 gikk produkt sortimentet gradvis over til å bestå av ulike typer sportssko. Spesielt kjent var bedriftens skiskomodeller. Olympiaden i 1952 (Oslo) ble et stort gjennombrudd med Hallgeir Brenden som vant OL-gull på sko fra GS, og som ble markedsført under eget varemerke, JETTE. Det var andregenerasjonsdriver, Odd Onsrud, som ledet bedriften inn i markedet for sportssko.
 • GS utviklet sine produkter i tett samarbeid med norske toppidrettsmenn- og kvinner. Nevnes kan: Hilmar Myhra (hopp sko), Arne Brustad (fotballsko), Olaf Hofsbakken (kombinert/langrenn).
 • I 1955 startet en ny epoke for GS: Bedriften ble den første lisensprodusenten i verden for firmaet adidas. Dette samarbeidet med adidas og opparbeidelsen av dette varemerket i Norge ble en stor suksess! I samarbeid med adidas introduserte GS den første joggeskoen i Norge. Til å begynne med ble joggeskoen dårlig mottatt i markedet. Det var vanskelig å konkurrere med Vikings tøysko til 10 kroner når joggeskoen kostet 30 kroner! Nyheten vant innpass litt etter litt, og vi vet hvordan utviklingen av joggesko har vært.
 • Produksjonen på Gjøvik omfattet også fotballsko, piggsko, hoppstøvler og skisko.
 • GS var ledende innen skiskoutviklingen gjennom flere tiår og var med på å lage idrettshistorie som i dag kan gjenoppleves i bedriftens museum. Bedriften hadde over 100 ansatte på 60/70 tallet.
 • Produksjonssamarbeidet med adidas varte i 30 år, og ble avsluttet 31.12.1985. Samarbeidet fortsatte imidlertid i forbindelse med utviklingen av distribusjons selskapet adinor AS, hvor GS var en av aksjonærene fram til 1990. Adidas etablerer da et 100 % eget AS i Norge, men leide lokaler av GS.
 • I perioden 1985 til 2007 endret GS seg fra å være en produksjonsbedrift til å bli en import/distribusjonsvirksomhet. I tillegg til Jette skisko ble sortimentet utvidet med flere sportsprodukter. Distribusjonen var landsdekkende, og primærmarkedet var fortsatt den norske sportsbransjen. Konseptet «Total Nordic Look» (TNL) etableres på 80-tallet, et samarbeid mellom Madshus, Swix, Norheim og GS/Jette. Bedriftene utarbeidet felles design/farger/materialer for ski, staver, bindinger, klær og skisko. Gradvis ble produksjonen av Jette skisko flyttet utenlands. All produktutvikling/design skjedde imidlertid i Norge. De siste årene av bedriftens produksjonsperiode, besto produksjonen på Gjøvik av nisjene ortopediske spesial- sko, orienterings-sko og bunadsko. De siste spesialproduserte skoene ble levert ut fra fabrikken i 2010.
 • Ny strategibeslutning våren 2007: GS vil for framtida konsentrere sin virksomhet om eiendomsutvikling/utleie av egne næringsbygg og finansiell virksomhet.
 • I august 2016 rundet bedriften 100 år
 • GS har i dag kontor i Storgata 14 (Jettegården).

Storgata 14, 2815 Gjøvik

482 09 030

kirsten@gjoviksko.no

© 2023 - made by @skogli20